Bilservice på egen hand

 

Att lämna in bilen på service har sina fördelar, bland annat att det är smidigt och ger en trygg service (förutsatt att man valt en seriös serviceverkstad). Men ibland kan man vilja sköta servicen på sin bil på egen hand, för att spara lite pengar eller för att det är roligt. Här kommer några tips till dig som vill serva bilen själv.

Har man en nyare bilmodell måste man först ta reda på om man kan genomföra service själv eller om exempelvis garantierna kräver att det ska göras på en auktoriserad bilverkstad. Det kan även finnas försäkringar som kräver att du lämnar in bilen för service och andra åtgärder. Har du en äldre bil kanske du hellre vill serva själv då kostnaden för att lämna in den kan uppgå till en stor del av vad bilen är värd. Det behöver inte vara särskilt svårt att genomföra servicen, men se till att du vet vad du pysslar med. Att exempelvis fylla på med fel olja eller för mycket olja kan ge konsekvenser för bilen.

Hur ofta ska man serva bilen då? Svaret är att det beror på hur mycket man kör med den. Dessutom brukar det finnas rekommendationer i bilens handbok. Som grund kan man tänka sig att man gör en årlig, noggrann service. Att vänta på att lampan ska tändas och då åtgärda saker kan bli mer kostsamt och besvärligt i längden. Se då hellre till att serva bilen regelbundet, exempelvis en gång om året eller oftare om du kör mycket. I basservicen ingår att byta olja och oljefilter, byta luftfilter och genomföra olika okulära besiktningar där man kollar igenom bilen. En mer grundlig service består förutom detta bland annat i att byta kupéfilter. Kom ihåg att kontrollera att allt ser helt ut in- och utvändigt, kontrollera strålkastare, bromsljus och blinkers, däck samt övriga vätskor utöver oljan.

Har man en nyare bil är det värt att lämna in den för service då man får en stämpel i bilens bok. Stämpeln är viktig när man exempelvis ska sälja bilen. Har man däremot en äldre bil kan det hända att det inte är värt pengarna för att få den viktiga stämpeln.

Leave a Reply

mts_magxp