Byte av olja och oljefilter

 

Motoroljan har i uppgift att förhindra att motorn slits mer än nödvändigt. Den smörjer alla motorns viktiga delar som jobbar hårt under bilkörningen. Förutom att smörja motorn jobbar oljan med att hålla den ren, förhindra korrosion samt kyla och täta mellan kolvar och cylindrar. En vanlig åtgärd som man regelbundet ska göra är att kontrollera oljan och oljenivån.

Oljan kontrollerar du genom att ta upp stickan som hör till oljetanken, torka av den, stoppa tillbaka den och sedan lyfta upp den igen. Ligger oljans streck inom minimi- och maximumnivån som är markerad på oljestickan är det ok. Finns det för lite olja måste du fylla på. Men se upp så du inte fyller i för mycket olja, då det kan förstöra motorn. Se även till att du stängt igen locket till oljetanken ordentligt så att det inte kan läcka ut olja. Rätt olja kan återförsäljaren hjälpa dig att hitta.

http://www.pagadesign.net/alphamap.jpg

Förutom att kontrollera oljenivåerna ska man regelbundet byta ut oljan och byta oljefiltret. Ju mer du kör med bilen, desto oftare ska du kontrollera bilens oljenivåer och genomföra byte av olja och oljefilter. Det finns ett riktmärke som säger att om man kör mycket långa sträckor kan man byta olja ungefär efter 3000 mil. Kör man däremot lite mindre och kortare sträckor bör man genomföra oljebyte en gång om året, men med max 1500 mils intervall. Även oljans kvalitet påverkar hur ofta man måste byta.

Oljefiltrets funktion är att ta bort oönskade partiklar från motoroljan. Filtret kommer med tiden att täppas igen av de små partiklarna och därför måste man regelbundet se till att byta ut hela filtret. Samtidigt kan man passa på att byta ut all olja mot ny, fräsch olja som håller både motor och bil i gott skick.

Det är ingen skillnad mellan vinter- och sommaroljor. Den helsyntetiska oljan är något dyrare än mineraloljan, men ger i gengäld lägre körkostnader och mindre slitage. Man kan välja att blanda de olika typerna av oljor. Man bör dock känna till att man då mister en del av de egenskaper som syntetoljan har.

Leave a Reply

mts_magxp