Laga rost på bilen

De flesta bilar blir angripna av rost efter en tid och det kan bli dyrt att fixa hos en bilverkstad. Den goda nyheten är att det idag är väldigt enkelt att laga rosten själv på din bil och det behöver Extensive rust damage on cardessutom inte kosta dig så mycket pengar. Rätt material och verktyg är A och O, men sedan är det bara att sätta igång! Det viktiga är att du lägger ner några timmars jobb och gör det ordentligt, då minskar risken att rosten kommer tillbaka och resultat blir dessutom snyggare. Läs vidare för att lära dig allt om hur du lagar rost på bilen.

Lägg en bra grund

Det du behöver inhandla för att laga rost på bästa sätt hemma är rostskyddsprimer (grundfärg), spackel (både grov- och finkornig), våtslippapper, slipkloss, lack, maskeringstejp och avfettningsmedel eller aceton. När du tar bort rost bör du vara inomhus i exempelvis ett garage. Tänk bara på att inte låta bilen stå där för länge om det inte är din bilplats; en gång hände det att en veteranbil fick betala trängselskatt när den stod i garaget. Du börjar med att tvätta rent där rosten sitter, använd avfettningsmedel eller aceton i riklig mängd för att säkerställa att det blir rent. Använd maskeringstejpen för att skydda den oskadade lacken runt omkring, innan du sätter igång att slipa med våtslippappret (120-180 i pappersstyrka).

Rusty metal abstract backgroundVar noggrann med att skapa en jämn yta

Nästa steg är att rengöra med aceton så att all smuts och rost från slipningen försvinner. I det här läget ska du lägga på rostskyddet, pensla på en omgång och låt torka. Använd sedan 240-papper för att jämna till det. Pensla sedan på en andra omgång, låt torka och använd 320/400-papper. Eventuellt behöver du jämna till ytan ytterligare med grovspackel, slipning och till sist finspackel. När spacklingen är klar är det bra att lägga på ytterligare ett lager med rostskyddsprimer. Sist men inte minst återstår att lackera ytan minst två gånger. Färgen bör givetvis vara samma som övrig lack på bilen för att ge ett snyggt resultat.

Leave a Reply

mts_magxp