Lämna in bilen på service

 

Att ta hand om servicen själv på bilen kan locka om man exempelvis gillar att meka med bilar eller om man vill komma undan lite billigare. Men ibland kan det vara ett bättre alternativ att lämna in bilen. Om man inte alls vet vad man gör är det bättre att ta hjälp av en seriös och professionell serviceverkstad för att undvika att man gör något som skadar bilen. Dessutom är det smidigt att kunna lämna in bilen och få allting ordnat.

Closeup of early 30's male car mechanic repairing vehicle engine. He's in the middle of the job and reached deep inside the engine compartment .Side view shot, camera slightly elevated.

Man ska tänka på att välja en bilverkstad med gott rykte. Ibland fungerar en vanlig allbilsverkstad utmärkt medan det vid andra tillfällen kan vara bättre att vända sig till en märkesbilverkstad som tar emot just det märke man själv har. Nya bilar hade tidigare krav på att man skulle ta dem till en särskilt verkstad. En ny EU-lag trädde dock i kraft 2003 som säger att du som bilägare kan välja fritt var du lämnar in din bil för service. Man bör dock ändå vara lite observant då det kan finnas vissa garantier, exempelvis rostskyddsgaranti, som har som krav att du ska lämna in bilen på en särskild verkstad för service och reparationer.

Innan du lämnar in bilen bör du säga till att du vill ha offert. Om du inte har gjort upp om priset på förhand kan det komma som en obehaglig överraskning när du hämtar ut bilen. En seriös verkstad låter dig veta i förväg vad som behöver åtgärdas och hur mycket det kommer att kosta för att du ska kunna ta ställning till om du vill köpa tjänsten.

Många människor tycker att det känns jobbigt att lämna in bilen på service av olika anledningar. Men tar man sig tid att hitta en verkstad man litar på kan man alltid återvända dit i framtiden. När man har hittat en bra serviceverkstad som man har förtroende för lämnar man in bilen och får den servad medan man ofta erbjuds att slå sig ner i deras utemöbler eller i ett café med en kopp kaffe och kaka. Ett annat alternativ är att man tar en promenad eller en tur på stan – allt medan proffsen sköter servicen på bilen.

Leave a Reply

mts_magxp